Liczba wyników: 3270
Według najnowszych badań, kiedy jeden z małżonków ćwiczy, rzuca palenie, przestaje pić alkohol, szczepi się przeciwko grypie, czy planuje zbadać cholesterol, istnieje bardzo duża szansa, że partner zachowa się podobnie. Prawdopodobieństwo rzucenia palenia przez jednego z małżonków wzrasta do pięciu razy, w momencie gdy rozstaje się z nałogiem drugi z nich.
W ramach rozpowszechniającego się prozdrowotnego trendu na sklepowych półkach pojawiły się liczne dietetyczne produkty, w tym gotowe pocięte liście różnych sałat. Ostatnie badania wskazały jednak, że produkty tego rodzaju mogą zagrażać zdrowiu.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej!
Każdy kto bierze leki na nadciśnienie lub te obniżające poziom cholesterolu powinien unikać soku z grejpfruta, który w połączeniu z niektórymi lekami może być bardzo niebezpieczny. Badania pokazują, że substancje znajdujące się w grejpfrucie mogą spowodować, iż zbyt duża część zażywanego leku zostanie wchłonięta do krwi.
Pewne produkty spożywcze uważane są przez człowieka za służące poprawieniu lub uatrakcyjnieniu naszych intymnych relacji z partnerem. Ich popularność jest ogromna. Afrodyzjaki, bo o nich mowa, zyskały swą nazwę od imienia greckiej bogini miłości i piękna – Afrodyty. Co ciekawe, żadne badania naukowe nie potwierdziły, by produkty te rzeczywiście miały działanie pobudzające seksualnie.
Produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły "light" próbując schudnąć, lub co najmniej, w nadziei, że nie zyskają na wadze. Jednak czy te produkty są skuteczne, czy nie, to kwestia sporu: prawdą jest jednak, że zawierają mniej kilodżuli, a ludzie nierzadko nadmiernie rekompensują to sobie jedząc więcej.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Tynieccy benedyktyni planują prawdziwą ekspansję na rynku suplementów diety. Obecnie mnisi sprzedają ok. 500 wyrobów opatrzonych marką "Produkty Benedyktyńskie". Wedle starych receptur, z surowców uprawianych i zbieranych na terenach uznawanych jeszcze ciągle za ekologicznie czyste, wytwarzane są nie tylko produkty spożywcze, ale także suplementy diety, ziołowe herbatki, balsamy.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.