Liczba wyników: 526
Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatury niższe, nic tak nie poprawia samopoczucia jak rozgrzewająca herbata. Warto, aby dodatkowo dbała o nasze zdrowie, wspomagając odporność. Poznajcie więc kilka przepisów korzystnie działających na organizm.
Co powinniśmy wiedzieć o rezonansie magnetycznym? Kto może bez obaw wykonać takie badanie, a kto powinien go unikać? Jak odpowiednio się do niego przygotować? – z takimi rozterkami borykają się pacjenci zanim trafią do pracowni radiologicznej. Warto zapoznać się z zasadami, które obowiązują przy tym niezwykle ważnym badaniem.
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do tego trudnego dla niej okresu?
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Nie jest łatwo trzymać się ustalonej diety, gdy wokół tyle pokus. Sklepowe półki uginają się od słodyczy, kuszą wystawy cukierni i krzykliwe reklamy restauracji. Poza tym w pewnych sytuacjach szczególnie trudno jest trzymać się ustalonego jadłospisu - zobacz, kiedy trzeba wykazać się silną wolą, by nie zniweczyć wysiłków odchudzania.
Jesienią chętniej sięgamy po pobudzające, gorące napoje. By urozmaicić przyrządzaną w domu kawę, warto sięgnąć po urządzenia i naczynia, które pozwolą przygotować ją na wiele sposobów i serwować niemal tak jak w kawiarni.
Noblowski wykład Boba Dylana został wydany w formie książki. Przemówienie noblisty spisano na 32 stronach, które na amerykański rynek wypuściła firma Simon & Schuster.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Kawy z dodatkiem mleka cieszą się w Polsce szczególną popularnością – zwłaszcza wśród pań. Mało kto jest jednak w stanie powiedzieć, czym dokładnie różnią się od siebie cappuccino, cafe latte i flat white. Jak się je przygotowuje? Jakiego mleka użyć? Kiedy i w jaki sposób należy je spieniać?
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.