Liczba wyników: 584
Upały są szczególnie niebezpieczne dla osób starszych. Skutki upałów mogą być poważne, a czasami prowadzą nawet do śmierci.
Wirusowe zapalenie wątroby to ostra, zapalna i zakaźna choroba miąższu wątroby, która jest wywoływana przez tzw. wirusy hepatotropowe. Jeśli przejdzie w fazę przewlekłą (poza jedną odmianą – wirusowym zapaleniem wątroby typu A) może prowadzić do marskości wątroby, a nawet śmierci.
Upalna, bezdeszczowa pogoda dała się nam już w tym roku we znaki. Upały towarzyszą nam – z różnym natężeniem – od początku maja. Dlatego lekarze przypominają: gdy temperatury sięgają 30 stopni Celsjusza jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie. I radzą, co pić i ile pić w taką pogodę.
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?
Wakacje to przede wszystkim czas odpoczynku lub dalekich podróży. Większość z nas będąc w nowym miejscu kupuje lokalne, nieznane dotąd rzeczy. Dla smakoszy herbat to świetna okazja do spróbowania i zabrania ze sobą nowych naparów.
Eksperci zwracają uwagę, że ze względu na specyfikę cukrzycy, chorzy w sposób szczególny zagrożeni są zawałem serca. Jak podkreślają kardiolodzy, diabetycy to z definicji pacjenci z chorobą wieńcową. Jest to coraz poważniejszy problem, ponieważ na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, w Polsce – ponad 3 mln. 90% z nich to osoby z cukrzycą typu II. Jak powinna wyglądać profilaktyka zawałowa u chorych z cukrzycą?
Od wielu lat badania dotyczące żywienia podkreślają jego wpływ na jakość naszego życia oraz codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przy wyborze posiłku bierze pod uwagę jego kolor bądź zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zatem czy barwa naszego posiłku ma znaczenie?
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Jaskra, poważna choroba oczu, rozwija się w dwóch głównych postaciach: jedna z nich to pierwotna jaskra z otwartym kątem przesączania (primary open-angle glaucoma, POAG), druga zaś to jaskra z zamkniętym kątem przesączania (angle-closure glaucoma, ACG). Pierwsza z wymienionych jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ nie daje objawów przed znaczną utratą wzroku. Jakie symptomy powinny być alarmujące? Co robić, by uchronić się przed chorobą?