Liczba wyników: 1876
GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacjom genetycznym poddawane są nie tylko warzywa i owoce, ale także zwierzęta czy nawet leki. Jednak to zmiany w genotypie żywności roślinnej budzą aktualnie najwięcej kontrowersji.
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi dietetyk Joanna Sobczak.
Ludzie, którzy chętnie umieszczają w swoim menu znaczne ilości przetworzonej żywności, częściej zapadają na depresję, wynika z badań, których wyniki opublikowano w magazynie „British Journal of Psychiatry". Jak się okazuje, warto zrewidować swoją dietę, sięgnąć po warzywa, owoce, śródziemnomorskie specjały - takie jedzenie bowiem poprawia humor. Fast food zaś może zwiększyć ryzyko depresyjnych nastrojów.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Słońce, świeże owoce i warzywa, długie dni i noce pełne gwiazd. Zapach siana, kwitnących lip i ziół. Czas żniw, ale także odpoczynku na urlopach i wakacjach. Lato niesie ze sobą wiele radości, a dziś właśnie się zaczyna - najdłuższym dniem w roku.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Sierpień przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą rodzinny obiad albo posiłki w pracy.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci