Liczba wyników: 4080
Podwyżka składki rentowej opłacanej przez pracodawcę, akcyzy na olej napędowy i papierosy, podwyżka VAT na ubranka - takie zmiany już na pewno czekają nas w przyszłym roku. Konsekwencją tych zmian mogą być inne podwyżki - podaje Tax Care.
Susan Sarandon zachęca swoje dzieci do tego, aby radziły się jej w sprawie narkotyków, których zamierzają próbować.
Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Tarczyca produkuje hormon (TSH), który reguluje, między innymi, temperaturę ciała, metabolizm i bicie serca. Problemy z funkcjonowaniem organizmu zaczynają się zarówno, gdy gruczoł jest nadaktywny, jak i pracuje niedostatecznie wydajnie. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o niedoczynności. Symptomy choroby bardzo obniżają jakość życia, znacznie utrudniając wykonywanie codziennych obowiazków - zgloś się do lekarza, jeśli ich doświadczasz.
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które oceniają gospodarkę węglowodanową. Zalecane są one nie tylko w celu wczesnego wykrycia choroby lub stanów ją poprzedzających i wdrożenia leczenia. Powinny wykonywać je także osoby zdrowe, aby w porę rozpocząć profilaktykę i uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania krwi pomogą rozpoznać także stłuszczenie wątroby - inną chorobę cywilizacyjną pociągającą za sobą groźne dla zdrowia skutki.
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Łuszczyca to choroba zapalna skóry, w której komórki skóry wytwarzane są około ośmiokrotnie szybciej niż zwykle, podczas gdy starsze komórki pozostają bez zmian. W efekcie gromadzą się na powierzchni skóry, tworząc grube, czerwone plamy, pokryte łuszczącymi się, srebrzystymi, martwymi komórkami przypominającymi łuski.
W przypadku kobiet ryzyko problemów z sercem jest istotnie zależne nie tylko od wieku, ale i określonych okoliczności, takich jak obecność menopauzy. Po klimakterium zmienia się gospodarka hormonalna, która przed tymi zmianami stanowiła ochronę dla zdrowia serca. Poza tym warto pamiętać, że objawy zawału różnią się u kobiet i mężczyzn - u pań mogą nie być tak oczywiste.