Liczba wyników: 3296
Słaba wydajność fizyczna organizmu może powodować zwiększenie niebezpieczeństwa wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Źródła naukowe podkreślają, że związane z wiekiem obniżanie się sprawności fizycznej i kognitywnych funkcji naszego mózgu (myślenie, uczenie się ipamięć) jest częstym rezultatem wielu chorób.
Wiosna to doskonały czas na zmiany. Najlepiej zacząć je od swojego organizmu. Dieta oparta na świeżych warzywach i owocach oraz dużo ruchu to łatwy sposób na pozbycie się nie tylko zbędnych kilogramów, ale także problemów układu pokarmowego takich, jak wzdęcia lub biegunki.
Colostrum to substancja, którą niemowlak dostaje z mlekiem matki. Suplement diety, zawierający ten naturalny składnik pozyskiwany od ssaków, ma podobnie silne działanie odżywcze. Wzmacnia również odporność organizmu i zapobiega efektom starzenia, dając efekt "naturalnego liftingu".
Jesienna i zimowa pogoda sprzyja powstawaniu infekcji – zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Wychłodzenie organizmu spowodowane długim przebywaniem na mrozie, wdychanie zimnego powietrza, przemarznięcie, przemoknięcie oraz niedostosowanie ubioru do warunków pogodowych sprawiają, że o przeziębienie nietrudno.
Ostatnio puchną ci nogi lub ręce? Cierpisz na nieustanne bóle głowy lub problemy ze snem? Odczuwasz nieregularne bicie serca? Być może w twojej diecie brakuje potasu, minerału który reguluje gospodarkę wodną organizmu, a także kontroluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek.
Mikroorganizmy jelitowe mogą pomóc w leczeniu raka, ponieważ wpływają na reakcję organizmu na terapie onkologiczne.
Trwają badania nad efektywnością sztucznej trzustki, której wszczepienie się do organizmu może być bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy.
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
W naszym otoczeniu i pożywieniu występuje bardzo wiele toksycznych substancji. Toksyny są groźne dla zdrowia i niestety, nie da się uniknąć wchłaniania ich do organizmu.