Liczba wyników: 250
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
Gładka skóra i piękne, lśniące włosy to obiekt marzeń każdej kobiety. Zarówno skórze ciała, jak i włosom potrzebne jest odpowiednie nawilżenie. Warto sięgnąć po kosmetyki do codziennej pielęgnacji, które zapewnią nam nie tylko zdrowy i piękny wygląd, ale też i dobre samopoczucie.
Z podróży do ciepłych krajów wracamy często przeziębieni, a w samolocie zdarza nam się stracić słuch. W krańcowych przpadkach podróż samolotem może stanowić nawet zagrożenie dla życia. Wszystkiemu winne warunki, jakie panują na pokładzie, dlatego warto się odpowiednio do nich przygotować.
W okresach dużego nasłonecznienia nasze oczy narażone są na działanie wielu czynników, z których obecności często nie zdajemy sobie sprawy. Aż jedna trzecia Polaków zapomina o regularnych badaniach oczu – wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS dla Centrum Okulistycznego Nowy Wzrok. Tymczasem zasady codziennej profilaktyki wzroku powinien przyswoić każdy z nas.
Jedna fala upałów już za nami, ale lato w pełni, więc wysoka temperatura na pewno jeszcze powróci. Cieszą się nią ci, którzy w takie dni korzystają z urlopów, ale dla wielu to ciężki okres, a dla osób starszych często wręcz niebezpieczny.
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
W kuchni jest niezbędna, bo stanowi podstawowy składnik większości polskich potraw i tych obiadowych, i deserowych. Można ją jednak zastosować na niekulinarne sposoby - mąka (pszenna, żytnia, ryżowa lub ziemniaczana) ma wiele właściwości.
W Polsce, pomimo stale malejącej liczby zachorowań na raka szyjki macicy, odnotowuje się jeden z wyższych wskaźników umieralności wśród państw Europy Centralnej. Oznacza to, że wśród Polek rośnie świadomość regularnych badań profilaktycznych. O ich konieczności przypominają organizatorzy kampanii „Dla niej. Możemy więcej” w Tygodniu Profilaktyki Raka Szyjki Macicy.
Jest niemal w każdej lodówce i dla wielu stanowi nieodzowny składnik kanapek, ale to nie wszystko - masło, bo o nim mowa, może być bardzo użyteczne nie tylko przy kulinarnych przedsięwzięciach.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później