Liczba wyników: 891
Sezon grillowy w pełni. Jak się okazuje, dobrze jest używać czarnego pieprzu do przygotowywanych potraw, okazuje się, że zmniejsza on ilość związków rakotwórczych w grillowanym mięsie.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Na McGill University odkryto wyższą częstość rozwoju raka płuc i guzów mózgu u osób narażonych na pożary.
W naszej kulturze jest taka narracja, że młodsze pokolenia stają się coraz bardziej narcystyczne, jednak właściwie nikt nie przenalizował tego, ani nie ocenił, jak narcyzm zmienia się wraz z wiekiem - mówi prof. William Chopik, profesor.
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Ekstrakty ze specjalnych przeciwutleniaczy z mięty zielonej i rozmarynu mogą poprawić zdolność uczenia się i pamięć.
Na Uniwersytecie Stanu Waszyngton odkryto, że wdychanie konopi indyjskich zmniejsza nasilenie bólu głowy o 47,3 proc., a migren - o 49,6 proc.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.