Liczba wyników: 2016
Menopauza, nazywana często okresem przekwitania, nie musi wiązać się z ograniczeniami i rezygnacją z dotychczas podejmowanych aktywności. Kobieta po 48. roku życia może nadal „rozkwitać”, realizować swoje pasje i czuć się spełniona niezależnie od zmian następujących w jej organizmie. W tym celu powinna zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jak to zrobić? Kilka wskazówek podpowiada ginekolog, seksuolog i endokrynolog prof. dr hab. Violetta Skrzypulec-Plinta.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
W Polsce mamy około 1500–2500 osób z astmą ciężką, które powinny być leczone nowoczesną terapią biologiczną. Tymczasem programami lekowymi, które umożliwiają dostęp do takiej terapii, objętych jest około 600 pacjentów – mówi dr. hab. n. med. Maciej Kupczyk, prof. nadzw. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii, prezydent elekt Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Nowy system implantów ucha środkowego pozwala odzyskać słuch osobom, których schorzenie wcześniej uniemożliwiało przeprowadzenie operacji. Do leczenia docelowo włączymy dużą grupę seniorów – zapowiada prof. Henryk Skarżyński, dyrektor Światowego Centrum Słuchu w Kajetanach, który w piątek przeprowadził pierwsze tego typu operacje na świecie. Nowoczesny implant to bezpieczne urządzenie, które pozwala w dowolny sposób modelować słuch pacjenta.
Polska kardiologia robi krok w tył. 15 lat temu zrobiliśmy skok do przodu, upowszechniliśmy nowe metody leczenia, zbudowaliśmy wiele ośrodków, poprawiając dostęp do nowoczesnego leczenia, 10 lat temu uwolniliśmy leczenie zawału serca i nielimitowane płacenie za angioplastykę wieńcową i intensywną terapię w ostrym zespole wieńcowym, ale to wszystko – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Buszman, kardiolog, prezes Zarządu Polsko-Amerykańskich Klinik Serca.
W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Problem obniżonego libido dotyka milionów Polaków, w tym aż 6 proc. kobiet w wieku 15-59 lat - wynika z badań prof. Zbigniewa Izdebskiego „Seksualność Polaków 2011”. Kolejne 7 procent pań ocenia swoje potrzeby jako zbyt małe w porównaniu z pragnieniami partnera. Najliczniejszą grupę kobiet mających małe lub bardzo małe potrzeby seksualne albo nie mających ich wcale stanowią panie w wieku 50-59 lat.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję