Liczba wyników: 2580
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Conjugated Linoleic Acid – Sprzężony kwas linolowy (CLA) jest substancją o działaniu wspomagającym pozbywanie się tkanki tłuszczowej - wpływa on hamująco na enzym umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia. O wyjątkowości CLA decyduje fakt, że dzięki niemu podczas odchudzania nie tracimy masy mięśniowej – a tak się dzieje podczas większości diet. CLA usprawnia przemianę materii – dlatego stosowanie go podczas diety nie tylko pozwala utrzymać efekt wypracowany podczas stosowania diety, ale nie powoduje także przybierania na wadze po powrocie do normalnych posiłków. CLA wpływa również pozytywnie na kształt sylwetki.
Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.
Dodanie do diety większej ilości selenu może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza moczowego.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Wzbogacenie codziennej diety o tran pochodzący z wątroby dorsza może pozwolić na ograniczenie ilości przyjmowanych leków.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.