Liczba wyników: 296
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Zioła – są najstarszym i najbezpieczniejszym remedium na różne dolegliwości. Dobroczynną siłę ziół znały już najstarsze zielarki, od nich właśnie pochodzą receptury mieszania i przygotowywania wszelkich nalewek, naparów i specyfików ziołowych.
Ekstrakt z chińskiego zioła kudzu znacznie zmniejsza chęć sięgnięcia o napoje wyskokowe i może być przydatny w leczeniu alkoholizmu oraz ograniczania upijania się, wynika z nowego badania przeprowadzonego przez uczonych z McLean Hospital i Harvard Medical School.
Zimą organizm potrzebuje więcej witamin. Dostęp do ich naturalnych źródeł jest jednak trudniejszy. Zamiast faszerować się końskimi dawkami preparatów witaminowych, polecamy zioła, które są znacznie bezpieczniejsze dla organizmu. Ekspert radzi, jakich ziół zażywać, aby się nie przeziębić.
Objawy menopauzy bywają bardzo uciążliwe i obniżają jakość codziennego życia. Skuteczna może być hormonalna terapia zastępcza, ale naturalne sposoby łagodzenia symptomów klimakterium także mogą dać oczekwiane efekty. Sprawdź, jakie zioła i inne naturalne substancje zmniejszają dokuczliwe objawy.
W krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, po kilkudziesięciu latach królowania leków syntetycznych, ponad połowa pacjentów korzysta dzisiaj z porad lekarzy medycyny naturalnej, lub wykorzystuje naturalne środki lecznicze w profilaktyce. W te najnowsze, światowe trendy zdrowotne wpisują się zioła, m. in. mięta pieprzowa, która jest składnikiem wielu preparatów wspomagających leczenie dolegliwości żołądkowych.
Globalne ocieplenie klimatu ma jedną niezaprzeczalną zaletę: coraz lepiej rosną u nas rośliny pochodzące z południowych rejonów Europy. Warto to wykorzystać i założyć we własnym ogródku grządkę ziołową – świeże zioła nie tylko pięknie pachną i urozmaicają smak potraw, ale mają także właściwości lecznicze, a zawarte w nich olejki eteryczne odstraszają komary, meszki, nornice i ślimaki.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Przyszła jesień, a wraz z nią „sezon" na przeziębienia i grypę. W telewizji coraz częściej można obejrzeć reklamy specyfików, które mają wzmocnić odporność i pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Warto jednak zapoznać się z tym, co stanowi naturalny lek i było stosowane w medycynie przez wieki - zioła mogą pomóc w walce z rozmaitymi chorobami. Poniżej kilka ważnych faktów dotyczących działania ziół.