Liczba wyników: 175
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Słońce przygrzewa nam coraz dłużej i dobrze, bo to oznacza syntetyzowanie przez organizm większej ilości witaminy D, która pomaga zapobiec różnym problemom zdrowotnym - senności, depresji i słabszym kościom. Skuteczne w zapobieganiu niedoborom witaminy D są też pieczarki.
Za każdym razem, gdy zażywamy antybiotyk, słabsze szczepy bakterii są zabijane, a silniejsze, bardziej wirulentne przeżywają i mnożą się. Dawniej zjawisko to nie budziło większych obaw, ponieważ zawsze znajdował się nowy lek, który umożliwiał zwalczanie infekcji. Obecnie jednak dotychczasowe możliwości leczenia wyczerpują się.
Niektóre codzienne zachowania czy przyzwyczajenia mogą mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie czy poziom zadowolenia. Krótka rewizja przyzwyczajeń pomoże w poprawie humoru i uchroni od rozmaitych dolegliwości.
Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Rozpoczął się sezon grzybowy, a wraz z nim - pierwsze poważne zatrucia. Ministerstwo zdrowia przygotowało zestawienie zasad bezpiecznego grzybobrania, których stosowanie pomoże uniknąć śmiertelnego niekiedy niebezpieczeństwa.
Jeden na dziesięciu Brytyjczyków w wieku powyżej 50 lat zażywa marihuany i innych narkotyków - to dziesięciokrotny wzrost w tej grupie wiekowej w ciągu ostatnich dwudziestu lat.
Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.