Liczba wyników: 1588
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Polacy zwykle konsultują stosowanie leków lub suplementów diety z lekarzami i farmaceutami. Przeważnie czytają też ulotki dołączone do lekarstw – wynika z badania przeprowadzonego przez Fundację Obywatele Zdrowo Zaangażowani. Jednocześnie jednak przy niektórych chorobach nawet trzy czwarte pacjentów nie stosuje się do zaleceń terapeutycznych. Dlatego zdaniem ekspertów edukacja pacjentów jest niezbędna, zwłaszcza wśród starszych osób.
Rak gruczołu krokowego nadal zaliczany jest do najczęściej (zaraz po raku płuca) diagnozowanego nowotworu wśród mężczyzn. Aktualnie, rocznie diagnozuje się go u ponad 9 tys. Polaków. Tylko nieustająca popularyzacja wiedzy na temat choroby, edukacja na temat jej pierwszych objawów, przestrzeganie zaleceń lekarza oraz gotowość mówienia o swojej chorobie z najbliższymi może poprawiać obecną sytuację epidemiologiczną.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Specjaliści ds. zdrowia i żywienia zebrani na konferencji zorganizowanej przez International Sweeteners Association potwierdzili, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, należy natomiast kontrolować ich spożycie. Podczas konferencji wykazano, że niskokaloryczne słodziki mogą skutecznie zaspokoić naturalne u człowieka pragnienie słodkiego smaku, nie zwiększając ilości spożytych kalorii i nie powodując przyrostu masy.
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest powszechnie lubiane. Niestety edukacja na temat grzybów i grzybobrania praktycznie nie istnieje. Wiemy o grzybach tyle, ile z krążących od pokoleń mitów. Bawimy się więc grzybobraniem - często ryzykując zdrowiem i życiem swoim i swoich najbliższych. Dlatego lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia przypominają kilka najważniejszych zasad zdrowego grzybobrania.
Już w najbliższy wtorek, 7 czerwca 2016 r. w Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie odbędą się bezpłatne warsztaty edukacyjne dla chorych na raka prostaty oraz ich bliskich. Spotkanie to jest jednym z elementów ogólnopolskiej kampania „Rada na raka prostaty”, której celem jest edukacja pacjentów onkologicznych na temat radzenia sobie z chorobą w oparciu o trzy filary: medyczny, psychologiczny i finansowy.
Choć zdecydowana większość Polaków deklaruje wiedzę na temat łuszczycy, to są też i tacy, którzy są przekonani, że jest to choroba zaraźliwa. Z mocno zakorzenionymi stereotypami na temat łuszczycy chcą walczyć inicjatorzy ogólnopolskiego programu „Derma Friendly – W trosce o skórę”. Celem przedsięwzięcia jest edukacja Polaków na temat chorób skóry i walka ze stygmatyzacją osób zmagających się ze schorzeniami dermatologicznymi.
Bezskutecznie starasz się zrzucić wagę? Wydaje ci się, że przestrzegasz zasad zdrowego żywienia, ale mimo to nie udaje ci się odchudzić? Być może za ten stan rzeczy odpowiadają inne czynniki i pomimo wysiłków, nie uzyskujesz spodziewanych efektów, bo nie bierzesz pod uwagę nieco mniej znanych uwarunkowań całego procesu.