Liczba wyników: 1986
Kobiety, które odznaczają się niedoborem witaminy D, wykazują większe ryzyko zapadnięcia na stawardnienie rozsiane.
Chociaż dużo się mówi o szkodliwym działaniu promieni słonecznych, nie warto zupełnie unikać słońca. Właściwie, szczególnie seniorom może brakować dobroczynnego wpływu światła. Dłuższa ekspozycja na promienie słoneczne może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę u ludzi starszych.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Helsinkach w Finlandii wykazały, że mężczyźni w wieku powyżej 71 lat mogą wydłużyć swoje życie zażywając suplementy witaminy E.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Czym są suplementy diety? Czy zastępują leki? A może to to samo co lek, ale w mniejszej dawce? Dla kogo są przeznaczone suplementy i czy Polacy je polubili? Na pytania dotyczące suplementów odpowiada farmakolog mgr Iwona Kościuszko.
Bez względu na wiek i ogólny stan zdrowia wielu ludzi regularnie przyjmuje jakieś leki, choćby suplementy, środki wspomagające odchudzanie, witaminy, etc. Aby medykamenty były skuteczne, powinny być zażywane ściśle w zgodzie z zaleceniami lekarzy. Zapominalstwo może zaprzepaścić skutki przyjmowania farmaceutyków.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.