Liczba wyników: 3683
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.
Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Wielu ludzi umieszcza w swojej diecie nadmierną ilość soli, choć lekarze alarmują, że zwiększone jej spożycie podnosi ciśnienie krwi, uszkadza serce oraz nerki. Okazuje się jednak, że konsumowanie soli ma także pozytywne aspekty, obok wzbogacania smaku potraw, przyczynia się do zniwelowania objawów stanów depresyjnych.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.
Polski słownik pijacki Juliana Tuwima to znakomita okazja do poznania nie tylko nazw wódek czy alkoholi, ale sporo, często zabawnych, wiadomości obyczajowych. Jest więc wódka czy różne napoje, podawane Czytelnikowi zależności od smaku, mocy, zalet, wad.
Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które dają się we znaki wielu Polakom. Stres, szybkie tempo życia, zła dieta lub brak aktywności fizycznej to aspekty, które sprawiają, że problemy z układem pokarmowym urosły do rangi chorób cywilizacyjnych. Kiedy ból brzucha może być oznaką choroby, a nie tylko konsekwencją zbyt obfitego posiłku i niestrawności? Jakie są przyczyny odczuwanych w brzuchu dolegliwości i które z nich powinny nas martwić?
Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku?
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Jest piosenkarzem, kompozytorem, aktorem i poetą. Niedawno obchodził 70 urodziny i 50-lecie pracy artystycznej. Jubileusz uhonorował koncertem w Lublinie, występ Stana Borysa zakończył kilkudniowy Europejski Festiwal Smaku.