Liczba wyników: 837
Chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie, kłótliwość, mniejsza wydajność w pracy i trudności z koncentracją – temu wszystkiemu winne może być chrapanie, które, jak szacują naukowcy, dotyczy już aż 45% z nas. Choć jest wdzięcznym tematem żartów, to w rzeczywistości stanowi poważny problem, bo w parze z nim występuje często bezdech senny, który zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, cukrzycy, a nawet udaru mózgu. Jeśli więc bliscy narzekają, że chrapiesz, sprawdź, co możesz zrobić, by to zmienić.
Świętowanie kosztuje. W przypadku Bożego Narodzenia nakładów wymagają zarówno zakupy odpowiednich produktów, z których przygotowuje się świąteczne potrawy, ozdoby, jak i prezenty - summa summarum w grudniu znacznie odchudzamy nasze portfele. Jak wynika z brytyjskich badań, świąteczne rachunki najczęściej przychodzi płacić seniorom.
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.
Za chwilę rozpocznie się długi majowy weekend, stanowiący dla wielu Polaków początek grillowego sezonu. Z półek już znikają akcesoria i produkty przydatne w tej formie gotowania na świeżym powietrzu. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie?
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?