Liczba wyników: 4576
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Choroby Parkinsona (World Parkinson's Day). Corocznie obchodzone święto ma na celu podniesienie świadomości na temat choroby Parkinsona i promowanie lepszego zrozumienia tej dolegliwości.
Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurologicznych na świecie, a wyzwania rosną wraz z procesem starzenia się naszego społeczeństwa. Nowoczesne terapie infuzyjne są w stanie utrzymać sprawność nawet u pacjentów z zaawansowaną postacią choroby, pozwalając im na prowadzenie normalnego życia. W Polsce od blisko roku refundacją objęta jest jedna z nich, czyli system dojelitowych wlewów leków.
Niemieccy naukowcy odkryli, że do rozwoju choroby Parkinsona, zaliczanej do chorób neurodegeneracyjnych, wymagane są trzy czynniki. Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology. Stanowią one ważny krok na drodze do zrozumienia przyczyn tego upośledzenia.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Lek na chorobę Parkinsona może pomóc osobom starszym szybciej i efektywniej myśleć.
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Ludzie w średnim wieku, którzy cierpią na migrenę, są bardziej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.