Liczba wyników: 597
Od jakiegoś czasu zielona herbata stanowi prawdziwy dietetyczny hit. Jest szeroko polecana, ponieważ - jak wykazały liczne badania - sprzyja ochronie przed wieloma problemami zdrowotnymi i na różne sposoby pomaga organizmowi lepiej funkcjonować. Zielona herbata może mieć jednak o wiele więcej zastosowań.
Samodzielnie aromatyzowana herbata, w przeciwieństwie do tych gotowych, jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Wystarczy sprawdzić etykiety popularnych, słabej jakości herbat, aby przekonać się, ile malin jest w herbacie malinowej oraz czy herbata imbirowa ma coś wspólnego z prawdziwym korzeniem imbiru. Polecamy trzy przepisy na oryginalne, aromatyzowane herbaty.
W kuchni każdego herbacianego smakosza z pewnością znajduje się kilka gatunków tego znakomitego naparu. Najpopularniejsze odmiany to jednak bez zmian herbata czarna oraz zielona. Czy zastawialiście się kiedyś, jakie różnice towarzyszą procesowi ich produkcji? Wyjaśniamy jak wygląda proces tworzenia herbaty czarnej i zielonej.
Herbata jest napojem, który łączy nawet najodleglejsze (zarówno geograficznie, jak i światopoglądowo) kultury. Każdy z nas zna smak tego wyjątkowego naparu oraz ma na niego swój ulubiony sposób lub przepis. Przez tysiące lat, od kiedy spożywana jest herbata, wiele krajów wykształciło swoje unikalne metody na jej przyrządzanie. Niektóre z nich znamy bardzo dobrze, inne mogą okazać się nieco zaskakujące.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Owoce morza, trufle, wino i herbata to produkty, które Polakom najczęściej kojarzą się z dobrym smakiem. Cenimy również szampana oraz dalekowschodni specjał – sushi.
„Herbata na ustach wszystkich" - pod takim hasłem odbędą się w tym roku trzecie ogólnopolskie Dni Herbaty organizowane pod patronatem Dilmah. Herbaciany festiwal rozpocznie się 1 października i potrwa cały miesiąc.
Za napoje, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie uchodzi zielona i czerwona herbata. Okazuje się jednak, że troszcząc się o zdrowie warto pić kakao lub sięgać po zwierające je produkty.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Zielona herbata i brokuły mogą pomóc w walce z rakiem prostaty, wynika z brytyjskich badań.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej