Liczba wyników: 6486
Kobiety po menopauzie, które chorują na raka piersi, są też znacznie bardziej zagrożone chorobami układu krążenia. To niebezpieczeństwo pozostaje wysokie także po zakończeniu terapii onkologicznej.
Nadwaga i otyłość u kobiet po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi.
Nowotwór piersi odnawia się u jednej trzeciej pacjentek - zwracają uwagę naukowcy szukający sposobu na powstrzymanie rozwoju choroby. Brytyjskim naukowcom udało się odkryć gen odpowiedzialny za odnawianie się raka piersi. Dzięki tej wiedzy naukowcy chcą opracować lek zapobiegający nawrotom choroby.
Kilka dni temu w Journal of the American Medical Association przedstawiono badania wskazujące na zależność pomiędzy zwiększaniem się wagi ciała po okresie menopauzy a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Jednocześnie wykazano, że utrata wagi zmniejsza to ryzyko.
Warszawskie stowarzyszenie "Amazonki" oraz Centrum i Novartis Oncology Poland wspólnie wydają bezpłatny magazyn w całości poświęcony tematyce raka piersi. "RAZEM w trosce o pacjenta" ma charakter poradnika, które redagowany jest m.in. przez najlepszych polskich ekspertów z dziedziny onkologii.
Rak to jedna z najniebezpieczniejszych chorób, która powszechnie występuje na całym świecie. Przyczyn zachorowania jest wiele i diagnozuje się liczne rodzaje nowotworów, z których najczęściej u kobiet występuje rak piersi.
Liczba wykrytych przypadków raka piersi znacznie wzrosła w ostatnich kilku dekadach prawdopodobnie z powodu lepszego i szybszego wykrywania choroby. Jakie są czynniki choroby i czy da się ich uniknąć?
Mężczyźni także chorują na raka piersi i jest on bardzo groźny. W przeciwieństwie do nowotworu piersi u kobiet, u panów choroba jest wykrywana później i rozszerza się szybciej.
Aż 20% kobiet jest zagrożonych nowotworem piersi. Najczęściej rozwija się on u kobiet między 50. a 70. rokiem życia. Profilaktyka i wczesna diagnoza mogą zapobiec usunięciu piersi oraz przywrócić zdrowie.
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.