Liczba wyników: 824
Colin Firth lubi się starzeć, bo wiek sprawia, że jest bardziej wyrazisty. 49-letni aktor twierdzi,że ma teraz także nowe spojrzenie na świat.
Ponad połowie respondentów polskie wino kojarzy się z jabolem tj. tanim winem owocowym, wynika z badań ankietowych przeprowadzonych przez OBOAK w marcu. Na drugiej pozycji wymieniane jest tradycyjne wino domowe. O polskich winnicach nie wspomina prawie nikt.
Picie wina przedłuża życie- twierdzą naukowcy, najnowsze badania dowodzą, iż osoby pijące wino żyją dłużej i cieszą się lepszym zdrowiem niż amatorzy innych trunków.
Składniki sprawiające, iż czerwono wino z upływem czasu staje się coraz lepsze mogą mieć korzystny pływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, iż pozwalają one chronić serce przed chorobami.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Coraz częściej pojawiającym się na polskich stołach trunkiem jest wino, a my uczymy się jak odpowiednio je dobierać, podawać i z czym komponować. Informacji może być wiele, dlatego postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości, aby podawanie tego trunku już zawsze było łatwe i przyjemne.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Wybór serów na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Polacy najczęściej wybierają Goudę oraz Edamski. Nie każdy wie o tym, że to sery typu holenderskiego. Po jakie odmiany serów warto sięgać i z jakimi winami je połączyć?
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?