Liczba wyników: 1403
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
"Zwycięzca śmierci, piekła i szatana wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana" - śpiewają katolicy podczas pierwszej wielkanocnej mszy. "Chrystus zmartwychwstał! Naprawdę zmartwychwstał" - pozdrawiają się prawosławni. W kościołach protestanckich rozlegają się słowa pieśni "Radujmy się, chrześcijanie, Sławiąc Pańskie zmartwychwstanie". W tym roku cały chrześcijański świat obchodzi Wielkanoc w tym samym czasie. W kościołach, zborach i cerkwiach rozbrzmiewa radosne "Alleluja!". Większość Polaków bierze udział w wielkanocnych obrzędach religijnych, dzieli się jajkiem i zasiada do uroczystego śniadania.
Powszechne jest obecnie przekonanie, że Polacy nie wierzą, ale praktykują. Co do pierwszej kwestii, bezpieczniej jest - zwyczajem sceptyków - zawiesić sąd, druga zaś nie pozostawia wątpliwości – bardzo chętnie uczestniczymy w różnych obrzędach związanych z Wielkanocą. Cieszymy się ze Świąt, bo możemy odpocząć i spotkać się z bliskimi, liczne świąteczne rytuały ubarwiają ten czas i wprowadzają atmosferę radosnego oczekiwania. Nie należy zapominać jednocześnie o najważniejszym wymiarze Wielkanocy – to święto życia.
Według GUS pensje Polaków rosną, a bezrobocie spada. Jednocześnie jednak pożyczamy coraz więcej pieniędzy na konsumpcję. Zadłużenie gospodarstw domowych z tytułu kredytów konsumpcyjnych w styczniu wyniosło rekordowe 140,2 mld zł. Wartość ta w najbliższym czasie zapewne jeszcze wzrośnie, gdyż okres przed świętami wielkanocnymi zwykle powoduje zwiększone zainteresowanie pożyczkami. Co zrobić, aby następne święta nie musiały być finansowane kredytem?
Święta są od tego, by sobie pobłażać, uważa wielu ludzi i chętnie sięgają po wielkanocne przysmaki zapominając o ich kaloryczności. Oczywiście jadłospis świąteczny jest od tego, by go sobie w tym okresie serwować, ale warto zwrócić uwagę na wielkość dań i obfitość posiłków.
Najdroższe „jajko” zostało kupione za 18,5 mln dolarów – mowa jednak nie o jajku od złotej kury a o złotym, wysadzanym drogocennymi kamieniami Jaju Fabergé pochodzącym z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. „Prawdziwe” jajka pczywiście nie są tak kosztowne, za to bardziej przydają się na co dzień. Szczególne znaczenie zyskują w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i stanowią obowiązkowy punkt menu świątecznego śniadania.
Dziś niemal w całej Polsce święta powitały nas... opadami śniegu. Przedłużenie czasu trwania zimowej aury w połączenie ze stosunkowo wcześnie wypadającą w tym roku datą Wielkanocy doprowadziły do sytuacji, w której spełniły się marzenia wielu osób o "białych świętach".
Według meteorologów nie możemy liczyć na prawdziwie wiosenne święta. Jeśli prognozy się sprawdzą, zarówno Niedziela jak i Poniedziałek Wielkanocny przywitają nas chłodem i deszczem.
Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym - po zimie budzi się do życia przyroda, dzień jest już dłuższy, aż chce się żyć! Wyczekujemy z niecierpliwością świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest dobrą perspektywą. Dlatego warto o niej pomyśleć zawczasu, jeszcze przed tym „ciężkim" okresem.
Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.