Liczba wyników: 2347
Brzmi niewiarygodnie, ale innowacyjny dodatek do telefonu komórkowego może przetestować posiłek pod kątem składników wywołujących alergię.
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Bardziej urozmaicona dieta, w tym spożycie mięsa, mogła doprowadzić do rozwoju możliwości mózgu u przodków człowieka z Afryki Południowej.
Iga ma 35 lat i wszelkie predyspozycje ku temu, by uznać ją za kobietę szczęśliwą i spełnioną. Rozrzucone skarpety i drobne sprzeczki to nic w porównaniu z tym, co widzi się w telewizji. Żadnej przemocy w rodzinie, żadnych zdrad ani kłamstw. A za to kochający mąż, dwoje rezolutnych dzieci, piękny dom, przyjaciele, na których można polegać, satysfakcjonująca praca i stabilizacja materialna. Żyć nie umierać. Sielski obrazek rodzinny psuje odrobinę matka Igi, właścicielka pary niebotycznie długich nóg i zbyt artystycznego podejścia do życia, a także dwoje drobnomieszczańskich hipokrytów, uosabianych przez teściów bohaterki. I tak jest do pewnego czwartku.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Julia Roberts w zeszłym tygodniu była gościem 'The Late Show'. 42-latka, która - jak sama przyznaje - nie wierzy w Botoks, wygląda nadzwyczaj młodo. Stąd często musi odpowiadać na pytania dotyczące swojego wizerunku, nie omieszkał zagadnąć o to gwiazdy gospodarz wspomnianego talk show - David Latterman.
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
W okresie jesiennym specjaliści często mówią o tym, jak ważna jest witamina D i zalecają, by ją suplementować. Przejściowa moda czy nowy trend? Okazuje się, że ani jedno, ani drugie. Lekarze potwierdzają: witamina D, wcześniej stosowana głównie po to, aby zapobiegać krzywicy, odgrywa wiele znaczących ról w naszym ciele.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.