Liczba wyników: 202
Wszyscy znamy to aromatyczne ziele, o charakterystycznym mocnym zapachu używane w niemal każdej kuchni. Listki tymianku nadają potrawom przyjemny aromat, można je dodawać do sosów, sałatek i mięs.
Wielu nie wyobraża sobie filiżanki herbaty bez plasterka cytryny, inni chętnie raczą się drinkami z dodatkiem tego owocu, jest też świetny do doprawiania sosów i sałatek, ale to nie wszystko. Cytryna może mieć wiele innych zastosowań, poniżej lista tych nietypowych, ale bardzo przydatnych.
Szczaw jest wykorzystywany w kuchni do przyrządzenia zupy, ale świetnie pasuje też do sałatek i sosów. Przydatny może być jednak także medycznie - tradycyjnie od wieków był stosowany na biegunkę i problemy z zatokami, a także zapalenie oskrzeli.
Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.
Kiedy za oknem minusowa temperatura, chętnie korzysta się gorącego prysznica, podkręca ogrzewanie i suszy włosy po ich umyciu. Wszystko to pozwala ciału odczuć upragnione ciepło, ale stanowi jednocześnie czynnik ryzyka zniszczeń - matowieją włosy i paznokcie, a skóra staje się szorstka i nieprzyjemna w dotyku. Zresztą, zima oferuje całą paletę elementów destrukcyjnie działających na nasz wygląd. Oto kilka odpowiedzi na sygnał SOS wydawany przez organizm.
W Polsce nadal są ponad 73 tysiące dzieci, które przebywają w pieczy zastępczej, ta liczba to tyle ile osób mieszka w polskim mieście średniej wielkości. Mogłoby się wydawać, że świadczenia finansowe 500 plus przyniosły wiele pozytywnych zmian dla polskich rodzin. Najnowszy raport SOS Wiosek Dziecięcych mówi jednak, że same świadczenia o charakterze finansowym nie są wystarczające. Sytuacja finansowa mogła się poprawić, nie znaczy to jednak, że rodzina dobrze funkcjonuje.
Kurczak Czkmeruli, pierożki Chinkali, sos Adżika i chrupiące Chaczapuri z serem. Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków, których nie spotkamy w żadnej innej kuchni. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, a także regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.