Liczba wyników: 545
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Świąteczne potrawy to przysmaki, które trudno przygotować bez dodatku oleju. Wykorzystaj, więc święta jako okazję do dostarczenia organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Eksperci zwracają uwagę, że ze względu na specyfikę cukrzycy, chorzy w sposób szczególny zagrożeni są zawałem serca. Jak podkreślają kardiolodzy, diabetycy to z definicji pacjenci z chorobą wieńcową. Jest to coraz poważniejszy problem, ponieważ na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, w Polsce – ponad 3 mln. 90% z nich to osoby z cukrzycą typu II. Jak powinna wyglądać profilaktyka zawałowa u chorych z cukrzycą?
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.