Liczba wyników: 40
Jeśli najczęstszym dodatkiem do naszego obiadu były do tej pory ziemniaki, ewentualnie zastępowane kaszą bądź ryżem, warto nieco urozmaicić swoje posiłki. Smaczną, a przy tym pożywną i bogatą w wartości odżywcze alternatywą może być ciecierzyca.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Zaczyna się lato, nadciągnęły już pierwsze w tym roku fale upałów. I choć większość z nas spragniona jest wakacji, słońca i odpoczynku na świeżym powietrzu, to wysokie temperatury mogą dać się poważnie we znaki. Jak uniknąć poważnych komplikacji ze zdrowiem, związanych z upałami?
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie.
Jesienią wzrasta nam apetyt. Częściej sięgamy po słodkie i tłuste przegryzki. Eksperci radzą co zrobić by w okresie jesienno-zimowym czuć się dobrze, czyli: nie marznąć i... nie przytyć.
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.
Katar w czasie alergii jest wynikiem reakcji na substancje, które dla przeciętnej osoby nie są niebezpieczne, ale organizm alergika traktuje je jako szkodliwe i uruchamia mechanizmy obronne. Błona śluzowa nosa reaguje obrzękiem i znacznie zwiększa się produkcja wydzieliny, początkowo wodnistej, później, gdy upośledzeniu ulega działanie układu śluzowo – rzęskowego, katar może stać się gęsty i utrudniać oddychanie.
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Stale w biegu, brak czasu na liczenie kalorii, nie mówiąc już o przygotowaniu pełnowartościowego posiłku. Jednak można szybko zmienić stare nawyki żywieniowe. Wystarczy wprowadzić kilka trików, żeby na nowo zacząć zdrowo jeść.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.