Liczba wyników: 2758
W niektórych przychodniach w Łodzi pojawiły się ostrzeżenia przed stosowaniem preparatów zawierających wyciąg z huby. Jest ona reklamowana jako specyfik posiadający działanie antynowotworowe, podczas gdy tak naprawdę może spowodować martwicę wątroby i śmierć – pisze dziennik Polska.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Woda jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, dlatego zasoby wodne organizmu powinny być stale uzupełniane. Odpowiednie nawodnienie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i urody. Korzystnie wpływa na cerę oraz hamuje proces starzenia się organizmu.
Toksyna botulinowa, czyli popularny botoks, oprócz zastosowań w medycynie estetycznej czy stomatologii zyskuje nowe pola użycia. Coraz częściej wykorzystuje się go przy terapii pęcherza nadreaktywnego. Ta metoda leczenia nietrzymania moczu jest całkowicie bezpieczna i nieinwazyjna, a ryzyko skutków ubocznych jest minimalne.
Z danych GUS wynika, że w roku 2011 z usług tradycyjnego lecznictwa uzdrowiskowego skorzystało w Polsce ponad 630 tys. osób – o 1,2% więcej niż w 2010 roku. Nasz kraj ma niezaprzeczalne, wieloletnie tradycje w zakresie korzystania z naturalnych zasobów w leczeniu różnych schorzeń. Nie każdy jednak wie, że w Polsce pozyskuje się solankę siarczkową o najsilniejszym na świecie składzie, która wykorzystywana jest m.in. w balneoterapii.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Ekstrakt Kigelia jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym zmarszczki i redukującym szkody wyrządzone długotrwałym narażeniem skóry na działanie słońca.
Olejek Manuka to w 100% naturalny produkt o silnych właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych i przciwgrzybiczych.
Toksyna botulinowa powszechnie znana jako środek wygładzający zmarszczki, może mieć także zgoła inne zastosowanie - pomaga kobietom doświadczającym dolegliwości nietrzymania moczu spowodowanego naglącymi parciami.