Liczba wyników: 2658
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Stres, siedzący tryb życia i brak czasu, a nierzadko niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na nasz organizm, czego skutkiem mogą być problemy z przewodem pokarmowym. To jedna z przyczyn tego, że na zaparcia cierpi 50 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn.
Jednym ze stałych składników naszej diety powinno być pełne ziarno – radzą dietetycy. Na sklepowych pólkach możemy znaleźć pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki do mleka.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Jedzenie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość