Liczba wyników: 1890
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy Diagnoza Leczenie Profilaktyka
Rozwój zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego może być zwiazany z niedostateczną ilością cukrów o nazwie O-glikany.
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, na nowotwór jelita grubego umrze w tym roku 655 tysięcy ludzi. Dotychczas sądzono, że schorzenie to w równym stopniu dotyczy mężczyzn, jak i kobiet, ale polscy naukowcy wykazali, iż w grupie wiekowej 55 – 66 lat rak jelita grubego dwukrotnie częściej diagnozowany jest u mężczyzn.
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Rak jelita grubego zalicza się do jednego z najczęściej występujących typów nowotworów złośliwych. W Polsce mutację genu odpowiedzialnego za rozwój tej choroby może mieć nawet 1 na 100 osób. Badania profilaktyczne, a wśród nich badanie genetyczne, to szansa na zdrowe i długie życie.
Jeśli spędzasz popołudnia przed telewizorem, narażasz się na raka jelita grubego. Z badań wynika, że kobiety w średnim wieku spędzające dużo czasu przed telewizorem częściej chorują na ten nowotwór.