Liczba wyników: 128
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
W Ministerstwie Zdrowia odbyło się spotkanie słuchaczy UTW z urzędnikami odpowiedzialnymi za politykę sprzedaży, rejestracji i refundacji leków. W ramach spotkania uczestnicy mogli wysłuchać wykładu na temat prawa pacjentów do korzystania z tańszych zamienników leków.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Niewielkie zmiany w codziennej diecie sprawią, że o wiele łatwiej odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zamień niektóre produkty na takie, które równie dobrze smakują, a pomogą zrzucić nadmiar kilogramów.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez PBS DGA (zleconych przez Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego – PZPPF), prawie 50% lekarzy nie informuje pacjentów o możliwości zakupu tańszych preparatów (stanowiących zamienniki droższych medykamentów). Badania przeprowadzono na reprezentatywnej grupie 1048 dorosłych Polaków.
Redukcje etatów i obniżki płac w firmach zaczynają przekładać się na skład koszyka towarów, jakie Polacy kupują w sklepach spożywczych. Jak wynika z analizy danych sprzedażowych delikatesów internetowych A.pl, w pierwszym kwartale 2009 roku klienci szukający oszczędności, kupowali tańsze marki i zamienniki.
Złowrogi uśmiech, w którym brakuje kilku zębów, a czasem błyszczą też złote zamienniki, to znak rozpoznawczy czarownic i piratów. I choć właśnie z tymi bohaterami legend najczęściej kojarzymy braki w uzębieniu, w rzeczywistości jest to problem z naszej bajki, który lepiej rozwiązać jak najszybciej.
Przeterminowane produkty, brak informacji o alergenach, tańsze zamienniki, za małe porcje – to podstawowe zarzuty wobec firm cateringowych dostarczających posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 takie firmy, wykrywając nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem