Liczba wyników: 160
Ser żółty to smaczny i coraz chętniej spożywany produkt spożywczy. Szeroka oferta sklepów i punktów handlowych sprawia, że często trudno jest odróżnić od siebie poszczególne gatunki oraz określić ich smak czy właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku.
Śniadanie bez plasterka sera? Są tacy, którym trudno to sobie wyobrazić. Daleko nam wprawdzie do Francuzów, Holendrów czy Włochów, prawdziwych serowych potęg, ale coraz bardziej doceniamy jego smak. Co warto wiedzieć serach?
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, zwrócenie uwagi na przyrodę.
Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.
Obecnie firmy spożywcze dodają znaczne ilości fosforanów do wody mineralnej i innych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mięso, sery, pieczywo. Uczeni znaleźli jednak dowody, że wysoki poziom fosforanów przyspiesza objawy starzenia się.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Wybór serów na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Polacy najczęściej wybierają Goudę oraz Edamski. Nie każdy wie o tym, że to sery typu holenderskiego. Po jakie odmiany serów warto sięgać i z jakimi winami je połączyć?