Liczba wyników: 277
Od 14 do 17 września w Pałacu Radziwiłów w Antoninie odbędzie się 25. edycja międzynarodowego festiwalu "Chopin w barwach jesieni". Zaplanowanych jest osiem koncertów, z udziałem m.in. Rafała Blechacza, Rity Bouboulidi, Markusa Groha.
Okres jesienno zimowy to czas wzmożonych zachorowań. Czu dorosłe osoby powinny w jakiś szczególny sposób bać o swoją odporność? Komu w szczególny sposób zagrażają choroby?
Jesień zagościła już u nas na dobre i jak na razie nigdzie się nie wybiera. Są wśród nas tacy, którzy przywykli do jej kaprysów i potrafią dostrzec w niej urok lecz zdecydowana większość z nas wraca wspomnieniami do lata, z sentymentem spoglądając na lekką garderobę. A jesień - jak to jesień - nie rozpieszcza i lubi płatać figle. Warto więc zadbać o swoją odporność i oprócz założenia grubego swetra, wcielić w życie kilka niezastąpionych rad.
Fason, kolor i styl – te trzy elementy trzeba odpowiednio zgrać ze sobą, by w jesiennym płaszczu prezentować się stylowo oraz modnie. Jak to zrobić?
Na targach i bazarach spotkać można pewien owoc. Ma kolor podobny do żurawiny, jednak jego rozmiar jest nico mniejszy, a smak – kwaskowaty. Te tajemnicze czerwone kuleczki to borówka czerwona, inaczej zwana brusznicą.
Jesień życia widziana oczami gruzińskiego reżysera Otara Josselianiego nie ma w sobie smutku. To pełna ciepła opowieść o pogodzeniu się z przemianami.
Polsko-węgierskim koncertem w Filharmonii Narodowej w Warszawie zostanie jutro zainaugurowany 49. Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej Warszawska Jesień, jedna z największych i najważniejszych w świecie imprez poświęconych muzyce współczesnej. W programie dziewięciodniowego festiwalu zaplanowano koncerty symfoniczne i chóralne, przedstawienia operowe, koncerty zespołów kameralnych.
Działając na rzecz wzmożenia aktywności, szczególnie tej kulturalnej, polskich seniorów Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego we współpracy z Pełnomocnikiem Premiera ds. Przeciwdziałania Wykluczeniu Społecznemu przygotowało akcję „60+ kultura – pierwszy weekend jesieni, weekendem seniora z kulturą”.
Kiedy kończą się wakacje, a na zewnątrz coraz rzadziej pojawiają się promienie słońca to znak, że czas najwyższy wyciągnąć z garderoby ciepłe swetry, a spiżarkę zaopatrzyć w rozgrzewające przyprawy. Pyszne, rozgrzewające napoje możemy uzyskać dzięki prostym i powszechnie dostępnym produktom.
Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie przygotowują nasz organizm na zimę dostarczając mu niezbędnych witamin, a smak potraw na długo pozostaje w pamięci. Jesień to niewątpliwie czas na słodkie przysmaki z drzewa – pełne głębi smaku śliwki i soczyste jabłka, które umilą nam chłodne wieczory i przygotują nasz organizm na coraz niższe temperatury.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem