Liczba wyników: 3478
Odkryto, że istnieje dość silny związek między niskim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Wpatrywanie się w ciemnoczerwone światło przez trzy minuty dziennie może znacznie poprawić słabnący wzrok, mówią eksperci z University College London.
Kobiety, które używają trwałych produktów do farbowania włosów w domu, nie odznaczają się wyższym ryzyka zachorowania na większość nowotworów ani wyższym zagrożeniem przedwczesną śmiercią. Równocześnie dostrzeżono, że użytkowniczki trwałych farb do włosów cechowały się niewielkim zwiększeniem ryzyka raka jajnika i niektórych nowotworów piersi oraz skóry. Odkryto również, że naturalny kolor włosów ma pewien wpływ na prawdopodobieństwo określonych nowotworów.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Ćwiczenia fizyczne podejmowane zbyt rzadko mogą wywoływać dezaktywację ważnego białka w organizmie, sprzyjając dalszej bezczynności i utrudniając aktywność fizyczną.
Odczuwanie zmęczenia z powodu wykonywania niektórych czynności jest wskaźnikiem ryzyka zgonu w ciągu okresu krótszego niż trzy lata, odkryto na University of Pittsburgh.
Niemal u jednej trzeciej (u 32 na 100) seniorów zarażonych COVID-19 w 2020 roku rozwinęła co najmniej jedna nowa choroba, która wymagała pomocy medycznej w ciągu kilku miesięcy po początkowym zakażeniu. To znacznie więcej niż wśród osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.