Liczba wyników: 232
To, co jemy, nie tylko nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, ale i może silnie reagować z zażywanymi lekami lub suplementami. Niektóre produkty i preparaty w żadnym wypadku nie powinny być łączone - szczególnie uważaj na poniższe kombinacje.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Bóle stawów, kłopoty ze wzrokiem, układem krążenia i słabsza pamięć – to dolegliwości, na które najczęściej skarżą się osoby w podeszłym wieku. O wiele rzadziej mówi się o kłopotach ze zdrowiem jamy ustnej, na które cierpią osoby po 50 roku życia. Próchnica, suchość w ustach, kłopoty z dziąsłami, to one najczęściej dokuczają osobom w tym wieku. Co zrobić, by się ich pozbyć i jak najdłużej cieszyć się własnymi zębami? Sprawdź, jak rozwiązać 4 najczęstsze problemy z zębami po pięćdziesiątce.
Chociaż wiele osób lubi jesień, dla naszych oczu nie jest to najlepsza pora roku. Spadek odporności organizmu, niskie temperatury oraz coraz krótsze dni i praca przy sztucznym oświetleniu, niekorzystnie wpływają na kondycje naszego wzroku.
Corocznie około 170 tys. Polaków umiera z powodu chorób serca. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego choroby i powikłania kardiologiczne są przyczyną niemal 46% wszystkich zgonów. Dotyczy to osób w każdym wieku. Tymczasem przestrzegając kilku zaleceń możemy znacznie poprawić kondycję serca.
Nie musisz stosować specjalnej diety i wydawać fortuny, żeby zdrowo jeść. Przestrzegaj kilku zasad, żeby poprawić sposób odżywiania się , a co za tym idzie - także samopoczucie.
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem