Liczba wyników: 228
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Rower elektryczny to doskonała alternatywa dla samochodów czy skuterów. Idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce ekologicznie i szybko poruszać się po zakorkowanym mieście. Jeśli nadal ktoś zastanawia się, czy warto zainwestować w ten pojazd, mamy pięć powodów, które mogą ułatwić tę decyzję.
Wyjeżdżając na wakacje zabezpieczyłaś odpowiednio dom, mieszkanie, wartościowe rzeczy. Czy wiesz, że mimo tych starań możesz być teraz okradana? Takim cichym złodziejem można nazwać osteoporozę, która przez cały czas może okradać kości z wapnia.
Jak wynika z najnowszych badań, ponad 10 procent światowej populacji stanowią osoby otyłe, tymczasem aż jedna trzecia ma nadwagę. Oznacza to istotny wzrost powszechnych problemów zdrowotnych i miliony przedwczesnych śmierci.
30 maja br. odbyły się w Warszawie obchody 5-lecia Ekumenicznego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, jedynej placówki tego typu w Polsce i w Europie. O misji i sytuacji EUTW po 5 latach rozmawiamy z prezesem Romanem Michalakiem.
Duży wpływ na metabolizm naszego organizmu ma to, jak się odżywiamy. „Dieta zachodnia” rozumiana jako spożywanie małych ilości owoców, warzyw, a dużych ilości produktów przetworzonych, tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i czerwonego mięsa sprzyja występowaniu zaburzeń metabolicznych (cukrzyca, nadciśnienie, dyslipidemie), a także nadwadze czy otyłości. Co zrobić, aby wspomóc zwalniający z wiekiem metabolizm?
Osoby chore na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) powinny szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę. U chorych równie często występuje problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osłabienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogłębia chorobę. Należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.
Procesy związane ze starzeniem się organizmu człowieka rozpoczynają się w tzw. wieku średnim, czyli ok. 35 roku życia. Mechanizmy zachodzące w ciele oraz psychice są oczywiście osobniczo zmienne i zależą od wielu czynników, jednak niewątpliwym centrum zarządzania jest mózg. Jak starzeje się ten najważniejszy organ, jak o niego dbać oraz co robić, gdy już się zestarzał?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję