Liczba wyników: 9189
Spożywanie codziennie niewielkich porcji ciemnej czekolady przyczynia się do poprawy samopoczucia - twierdzą amerykańscy naukowcy. Substancje zawarte w ciemnej czekoladzie nie tylko chronią komórki wyściełające naczynia krwionośne, ale przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Szacuje się, że około 70 proc. populacji miało kontakt z prątkami gruźlicy, jednak wniknięcie prątków do organizmu nie jest jednoznaczne z zachorowaniem na tę chorobę. Jej przebieg uzależniony jest bowiem od wielu czynników indywidualnych, min.: stanu układu immunologicznego, wieku i uwarunkowań genetycznych.
Polacy nieregularnie używają okularów korekcyjnych - zaledwie 32 procent "okularników" deklaruje, że korzysta z nich przez cały czas w ciągu dnia.
Z każdym rokiem rośnie liczba chorych na cukrzycę – alarmują lekarze. W związku z tym faktem potrzeba narodowego programu walki z tą chorobą, stworzenia ogólnopolskiego rejestru chorych, edukacji oraz masowych badań pod kątem tej choroby. Do takich wniosków doszli przedstawiciele Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, którzy spotkali się na konferencji w stolicy.
Klienci Otwartych Funduszy Emerytalnych nie chcą, by ich pieniędzmi zarządzał ZUS. Wolą, by robiły to firmy prywatne. Tak uważa prawie dwie trzecie respondentów - wynika z badań GfK Polonia przeprowadzonych dla "Rzeczpospolitej".
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Termin egzema odnosi się do chorobowych zmian skóry, jeśli mają one charakter alergiczny wówczas mówi się o atopowym zapaleniu skóry. Szacuje się, że jedna na dziesięć osób ma styczność z tą chorobą. Objawy egzemy są sprawą dość indywidualną, jednak za powszechne oznaki choroby uznaje się: zmiany skórne w okolicach łokci, kolan, kostek, nadgarstków, na twarzy i klatce piersiowej.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Według badań problem niedosłuchu (głuchoty starczej) dotyczy ponad 20 proc. mieszkańców naszego globu, który skończyli 55 rok życia, około 25 proc. ludzi w wieku ponad 65 lat, oraz 33 proc. tych którzy skończyli 75 rok życia. Statystycznie częściej dotyka mężczyzn niż kobiet. Tak duży odsetek populacji dotknięty problemem niedosłuchu spowodował, że medycyna coraz bardziej zajmuje się tą przypadłością. Choć nie ma skutecznego leku mogącego pomóc w odzyskaniu słuchu. Proces postępującej głuchoty można jednak spowolnić.
Widzenie to złożony proces umożliwiający odtworzenie obrazu oglądanego obiektu poprzez przetworzenie bodźca świetlnego w nerwowy w receptorach wzrokowych siatkówki. Bodziec ten jest następnie przesyłany drogami wzrokowymi do ośrodka wzrokowego w korze mózgowej.