Liczba wyników: 230
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Warto ćwiczyć stoicki spokój - lęk i zdenerwowanie przyspieszają proces starzenia się.
Jeśli masz kłopoty z dłuższym pozostawaniem w związku, może „odziedziczyłeś/aś" to po swojej mamie.
Tai chi, czyli gimnastyka medytacyjna lub sztuka walki w łagodnej wersji, pomaga poprawić nastrój i pozbyć się lęku oraz stresu.
Światowa Organizacja Zdrowia ( WHO) wskazuje cukrzycę jako jedno z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Jest to pierwsza i jak dotąd jedyna choroba niezakaźna, która została uznana przez Organizacje Narodów Zjednoczonych za epidemię naszego wieku.
20 marca o godzinie 22:58 naszego czasu Słońce przechodzi ze znaku Ryb do znaku Barana, rozpoczynając kolejną astronomiczną porę roku - wiosnę. Dzień zrównał się z nocą i od dziś będzie od niej coraz dłuższy. Wiosna - rozpoczynająca się w dniu równonocy - potrwa aż do przesilenia letniego.
Nowe badania wykazały, że brak folianów powoduje problemy z podziałem komórek i replikacją DNA. Co gorsze, konsekwencje są znacznie poważniejsze, niż wcześniej sądzono.
Jeśli regularnie spotykasz się z innymi ludźmi i nie zmagasz się z poczuciem samotności, wolniej i zdrowiej się zestarzejesz.
Jeśli chcesz wypracować zdrowe nawyki, ćwicz mózg podobnie jak mięśnie - powtarzalność określonych czynności przeradza się w nawyk i tylko tak możemy wypracować sobie regularność określonych zachowań.
Lawenda jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych w aromaterapii zapachów. Sprawdza się m. in. jako „pachnidło" w świecy i olejek do kąpieli - nie tylko dlatego, że zapach tej rośliny jest uważany za przyjemny, ale także ze względu na jego realnie relaksujący efekt. Nowe badania potwierdzają, że aromat lawendowy pomaga osłabić niepokój.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność