Liczba wyników: 269
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Przemysł kosmetyczny jest skoncentrowany na redukcji zmarszczek jako głównych oznak starzenia się, jednak nowe badania sugerują, że przywrócenie młodzieńczego wyglądu wymaga czegoś więcej niż wygładzenia skóry. Badanie przeprowadzone przez medyków z University of Rochester Medical Center wskazuje na zachodzące wraz z wiekiem istotne w kościach twarzy, szczególnie kości szczęki. To ten proces ma duży wpływ na postarzały wygląd.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Zawał może dawać różne objawy, od tak oczywistych, ból, czy silny usick w klatce piersiowej, ale symptomy mogą być znacznie mniej oczywiste, stąd warto umieć dostrzec zagrożenie, gdy jest mniej wyraźne.
Im więcej przetwrzonych produktów jesz, tym wyższe masz ryzyko problemów z sercem, ostrzegają lekarze.
Jak wynika z nowych badań, przewlekła ekspozycja na hałas zwiększa ryzyko nadciśnienia.
Dieta paleo w ostatnich latach zyskała popularność jako zdrowa i pomagająca utrzymać odpowiednią wagę, ale okazuje się, że jej skutki mogą być także niekorzystne - odkryto jej potencjalny zły wpływ na zdrowie serca.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jeśli szukasz nowego hobby, zastanów się na tańcem. To świetny sposób na spędzanie wolnego czasu. Może dać dużo radości, pozwala poznawać nowych ludzi i znacząco poprawia stan zdrowia.
Gruczoły, których człowiek może mieć cztery, ale równie dobrze więcej, w badaniach obrazowych bywają zaskakująco podobne do… węzłów chłonnych i guzków tarczycy. Ocena, która z kilku przytarczyc jest odpowiedzialna za nadmierną produkcję parathormonu do tej pory była często możliwa tylko podczas operacji. Co nowego w diagnostyce przytarczyc, gruczołów sprytnie skrywających swą naturę przed pacjentami i lekarzami – mówi ppłk. dr n. med. Andrzej Mazurek z Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność