Liczba wyników: 822
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Sauté, z cebulką, w śmietanie, a może w postaci rybnego burgera? Polacy uwielbiają wyrazisty smak śledzi. Nie każdy jednak wie, że te popularne ryby zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego powinieneś zadbać o to, aby jeszcze dziś znalazły się na twoim talerzu.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Fobie mogą dotyczyć wielu różnych zwierząt i zjawisk. Niektórzy odczuwają paniczny lęk przed pająkami, inni histeryzują na widok węży, jeszcze inni wzdrygają się widząc ryby. Można by tak wymieniać niemal w nieskończoność. Okazuje się, że strach tego rodzaju nie jest dziedziczny, ale nabyty.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Dietetycy ciągle podkreślają, że ryby stanowią bardzo ważny element diety. Kilka lat temu w promowanie jedzenia ryb włączyły się nawet władze. Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wykreował kampanię „Ryba wpływa na wszystko". Jednocześnie jednak warto wiedzieć o pewnych zagrożeniach związanych z rybną dietą.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem