Liczba wyników: 2727
Nie od dziś wiadomo, że zdrowe zęby to nie tylko kwestia estetyki, ale i zdrowia. Stan uzębienia i dziąseł ma wpływ na cały nasz organizm. Dotychczas naukowcy wykazali związek min. pomiędzy stanem zębów a ryzykiem chorób serca.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Stres to wykształcony na drodze ewolucji czynnik adaptacyjny, mający pomóc człowiekowi w rozwiązaniu zaistniałych problemów. W niewielkich dawkach spełnia funkcję mobilizacyjną, ale gdy utrzymuje się dłużej wpływa na organizm destrukcyjnie.
Zła dieta pozbawiona najbardziej wartościowych elementów odżywczych może wpływać na proces starzenia się. Najnowsze badania przeprowadzone na ptakach dowodzą, iż pokarm ubogi w przeciwutleniacze może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm.
Suplementy diety, żywność wzbogacona, preparaty zawierające witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę, a jednocześnie wzmacniające organizm nie są jeszcze popularne wśród Polaków - wynika z badania OMNIMAS przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku.
Choć nadejście chłodniejszych dni jest nieuniknione, może spojrzymy na zimę życzliwiej, jeśli uświadomimy sobie, że minusowe temperatury mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko leczą i łagodzą ból, ale również spowalniają procesy starzenia.
Dlaczego wraz z nadejściem gorących dni wzrasta nasza ochota na seks? Czy większe libido jest wynikiem dużej dawki promieni słonecznych czy naturalnych związków, które latem organizm człowieka wydziela intensywniej?
Wiosna to pora roku, w której, osłabiony po zimowych miesiącach, organizm wymaga wzmocnienia. Aby pomóc wrócić mu do formy warto wypróbować regenerująco - wzmacniające preparaty zawierający torf.
Dobroczynnego wpływu snu na nasz organizm nie sposób przecenić. Jego odpowiednia dawka jest niezbędna zarówno dla zachowania zdrowia fizycznego, jak i dla umysłu - w każdym wieku. Aby jednak skutecznie spełniał swoją rolę, należy zadbać o jego jakość.
Dookoła zrobiło się już szaro, zimno, nawet śnieżno. Co za tym idzie, większość z nas włączyła już kaloryfery w domach i w pracy a sezon grzewczy rozpoczął się na dobre. Jednak takie suche powietrze ma bardzo negatywny wpływ na nasz organizm.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność