Liczba wyników: 2199
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
Unikanie nadwagi, a szczególnie otyłości, powinno być priorytetem w profilaktyce raka tarczycy.
Jeśli jeszcze nie jesteś fanem zielonej herbaty, tych kilka informacji powinno skłonić się cię do sięgnięcia po ten napój.
Co powinno znaleźć się w naszej podręcznej biblioteczce, zabieranej na wakacyjne wyjazdy? Zależy od tego gdzie się wybieramy...
Otyłość to choroba zapalna, a więc powinno się móc ją leczyć farmaceutykami, mówią uczeni.
Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, choć może jeszcze nie tak popularne, jak powinno - awokado to świetny element zdrowej diety.
Siedzenie przy otwartym oknie, nie noszenie czapek w chłodne jesienne i zimowych dni to tylko przykłady sytuacji, których powinno się unikać.
11 kwietnia 1990 roku przyjęta została ustawa, która zniosła cenzurę w Polsce. Dwudziesta rocznica tego wydarzenia staje się pretekstem do rozmowy na temat wolności słowa nie tylko w kontekście historii, ale też wykorzystania w sztuce, mediach, przestrzeni akademickiej, internecie i debacie publicznej. I nie tylko w Polsce.
Polska Akcja Humanitarna serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w dziesiątej, jubileuszowej edycji Świątecznego Stołu Pajacyka, która w tym roku odbędzie się w piątek 2 grudnia 2011 r. w wielu miastach w Polsce. Jest to jednodniowa akcja, podczas której właściciele restauracji, pubów i kawiarni przekazują 10% obrotu na rzecz dożywiania dzieci w Polsce i na świecie. Dzięki temu przedsięwzięciu, przez ostatnie 10 lat PAH zapewniła dzieciom ponad sto tysięcy posiłków.
Komisja Europejska przedstawiła założenia polityki dostępu do Internetu. Do 2020 r. wszyscy mieszkańcy Unii Europejskiej mają mieć zapewniony dostęp do Internetu o przepustowości 30 Mb/s, a co najmniej 50 proc. europejskich gospodarstw domowych powinno otrzymać dostęp do Internetu o przepustowości 100 MB/s.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność