Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania gdzie na grzyby

Liczba wyników: 175

  • Umami - co to za smak

    2018-01-22

    Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.

    Tagi: smakumamikwas glutaminowy

  • 10 zasad zdrowej kuchni dla Seniorów [Fot. Rawpixel.com - Fotolia.com]

    10 zasad zdrowej kuchni dla Seniorów

    2018-01-20

    Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.

    Tagi: kuchniażywienieodżywianie

  • Zatoki: do czego służą i dlaczego przysparzają tyle problemów [Fot. Alila Medical Media - Fotolia.com]

    Zatoki: do czego służą i dlaczego przysparzają tyle problemów

    2018-01-04

    Zatoki potrafią dokuczać niezależnie od pory roku – latem nie lubią zimnego nawiewu z klimatyzatorów, a zimą chłodnego powietrza i wiatru. Przy infekcji zatok, prócz kataru czy uczucia zatkanego nosa, pojawia się często ból, tkliwość, obrzęk i ucisk w okolicy oczu, policzków lub czoła. Te nieprzyjemne objawy dotyczą 10–15% ogółu populacji, co w Polsce daje około 4 milionów osób.

    Tagi: zatokizapalenie zatokleczenie zatok

  • Barszcz nie tylko czerwony [Fot. JoannaTkaczuk - Fotolia.com]

    Barszcz nie tylko czerwony

    2017-12-20

    Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.

    Tagi: barszczzupa

  • Święta zakrapiane... herbatą i kawą [Fot. doris_ka - Fotolia.com]

    Święta zakrapiane... herbatą i kawą

    2017-12-14

    Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.

    Tagi: kawaherbataherbata zielona

  • Miedź w kuchni? 5 powodów na TAK [Fot. fabioderby - Fotolia.com]

    Miedź w kuchni? 5 powodów na TAK

    2017-12-05

    Rok 2017 w trendach wnętrzarskich upływa pod hasłem „miedź” i wszystko wskazuje na to, że będzie ona modna także w następnych latach. Wraz z pojawieniem się miedzianych akcentów w naszych mieszkaniach, robi się w nich elegancko, ciepło i przytulnie. Na takim nastroju zależy nam nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wykorzystać miedź w aranżacji kuchni.

    Tagi: kuchniamiedź

  • Jesienią i zimą ciągle chorujesz? Zadbaj o powietrze w domu [Fot. avirid - Fotolia.com]

    Jesienią i zimą ciągle chorujesz? Zadbaj o powietrze w domu

    2017-11-13

    Kaszel, chrypka, bóle głowy – gdy jesienią lub zimą pojawiają się u nas takie objawy, zwykle podejrzewamy, że to początki grypy albo przeziębienia. Tymczasem te nieprzyjemne dolegliwości mogą wcale nie być pierwszymi oznakami choroby, a reakcją organizmu na suche powietrze w naszych domach. Zanim więc sięgniesz po syrop albo tabletki, porządnie przewietrz mieszkanie.

    Tagi: powietrzealergiemigdałkizespół suchego oka

  • Na oparzenia pomocna jest witamina D [fot. misalukic - Fotolia.com]

    Na oparzenia pomocna jest witamina D

    2017-11-08

    W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.

    Tagi: witamina Doparzeniadietajajarybygrzyby

  • Pieczarki dla smaku i na zdrowie [© photocrew - Fotolia.com]

    Pieczarki dla smaku i na zdrowie

    2017-10-20

    Statystycznie co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również z uwagi na ich wartości odżywcze.

    Tagi: pieczarkiodchudzaniemetabolizmwitamina D

  • Jesień: czas na odczulanie  [© IKO - Fotolia.com]

    Jesień: czas na odczulanie

    2017-10-18

    Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.

    Tagi: odczulaniealergiajesień

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16