Liczba wyników: 3478
Osoby pijące kawę rano mają niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia i niższe ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do osób pijących kawę przez cały dzień.
Osamotnienie z większym prawdopodobieństwem wywoła depresję, jeśli ktoś ciągle rozmyśla o tym, jak bardzo jest samotny.
Chociaż małżeństwo lub długotrwały związek jest często postrzegane jako norma, coraz więcej osób pozostaje singlami do końca życia. Jednak życie w pojedynkę może wiązać się z niedogodnościami ekonomicznymi i medycznymi, zwłaszcza gdy ludzie się starzeją i mogą stać się bardziej zależni od innych.
Wśród ludzi otyłych utrata wagi osiągnięta dzięki operacji bariatrycznej wiąże się z o 32 proc. niższym ryzykiem zachoroania na raka i 48 proc. niższym ryzykiem zgonu z powodu raka w porównaniu z osobami, które nie przeszły takiego zabiegu.
Osoby, które jedzą więcej czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, takiego jak bekon, kiełbasa i baleron, są bardziej narażone na nasilone ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i demencji w porównaniu z osobami, które mają niewielkie ilości czerwonego mięsa w diecie.
Badania naukowców z University of Iowa wszyscy ścisły związek między aktywnością fizyczną i chorobami przewlekłymi.
Gdy słowa zawodzą, gesty mogą pomóc przekazać wiadomość - szczególnie osobom z zaburzeniami mowy. Międzynarodowy zespół badawczy wykazał, że słuchacze częściej i znacznie dłużej, niż wcześniej sądzono, zwracają uwagę na gesty osób z afazją.
Ćwiczenia są prawdopodobnie najskuteczniejszym krótkoterminowym leczeniem depresji u osób z chorobą wieńcową, w porównaniu z lekami przeciwdepresyjnymi i psychoterapią lub bardziej złożoną opieką.
Utrzymanie równowagi w układzie pokarmowym bywa wyzwaniem, szczególnie w obliczu codziennego stresu, pośpiechu, nieregularnych posiłków oraz ciężkostrawnych dań. Nic dziwnego, że wiele osób poszukuje przyjaznych dla organizmu sposobów na wsparcie trawienia i poprawę codziennego komfortu. W ostatnich latach coraz chętniej sięgamy po karczoch - warzywo doceniane nie tylko za walory smakowe, ale też za korzystny wpływ na naszą kondycję.
Cierpliwość - podobnie jak jej odpowiednik, niecierpliwość - zawsze była rodzajem koncepcji „wiem, kiedy to postrzegam". Postanowiono sprawdzić, czym w istocie cierpliwość jest.