Liczba wyników: 199
Przekarmiane, zbyt mała ilość ruchu, a przede wszystkim brak wiedzy na temat prawidłowego żywienia zwierząt to najczęstsze przyczyny postępującej epidemii otyłości psów i kotów. I tak jak w przypadku ludzi, tak i u zwierząt otyłość to poważna choroba. Cukrzyca, zwyrodnienie stawów, choroby serca i choroby układu oddechowego to jej najczęstsze skutki. W ramach kampanii edukacyjnej „Ważą się losy psów i kotów" 20 kwietnia b.r. rusza II Ogólnopolski Tydzień Walki z Otyłością Psów i Kotów, podczas którego będzie można skonsultować prawidłową wagę psa i kota, a także uzyskać poradę lekarską i wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia zwierząt.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Zwykle zaczyna się od bólu w pachwinie i biodrze, który pojawia się po długotrwałym wysiłku. Wkrótce ból daje o sobie znać nawet bez związku z wysiłkiem i utrudnia codzienną aktywność, a później uniemożliwia nawet spokojny sen. Równolegle rozwija się ograniczenie ruchów w stawie, które może doprowadzić do jego całkowitej sztywności. Ten proces w połączeniu ze skróceniem chorej kończyny obciąża kręgosłup, co przysparza choremu dodatkowych cierpień. Znakiem, że staw biodrowy dotknęło zwyrodnienie jest ból związany z chodzeniem, ograniczenie ruchów i skrócenie kończyny.
Zaćma dotyczy wielu starszych osób zagrożonych demencją, a okazuje się, że zabieg jej usunięcia wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju otępienia.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Jak odkryto na University of Colorado, jeden rodzaj choroby autoimmunologicznej może prowadzić do innego.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później