Liczba wyników: 3251
Z raportu World Alzheimer Report 2014 wynika, że aż ponad dwie trzecie respondentów obawia się rozwoju choroby Alzheimera. Eksperci radzą więc, jak samodzielnie zmniejszać czynniki ryzyka.
Nowe badania sugerują, że najbardziej aktywni starsi ludzie, bez względu na to czy pracują w ogrodzie, czy krzątają się w domu, są znacznie mniej narażeni na rozwój choroby Alzheimera, niż seniorzy preferujący siedzący styl życia.
Od dawna wiadomo, że samotność nie sprzyja zdrowiu. Odizolowani ludzie częściej zapadają na choroby fizyczne i zmagają się z zaburzeniami psychicznymi. Do listy kłopotów związanych z samotnością można teraz dodać chorobę Alzheimera.
Filiżanka herbaty z hibiskusa nie tylko rozgrzewa organizm, ale też wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i wspiera odchudzanie. Teraz mamy kolejny powód, aby sięgać po tę herbatę - może zmniejszyć skutki choroby Alzheimera.
Myszy, którym podawano małe ilości kofeiny, odznaczały się mniejszą ilością tau, białka, którego nieprawidłowa przemiana wpływa na dysfunkcję komórek mózgowych pacjentów z chorobą Alzheimera.
Społeczeństwa Zachodu coraz bardziej się starzeją, a wiek to główny czynnik ryzyka zachorowania na alzheimera. – 40% przypadków demencji wymaga fachowej pomocy – powiedział w poniedziałek we Wrocławiu geriatra prof. Shlomo Noy.
Zdiagnozowanie choroby Alzheimera wymaga dużo czasu i pieniędzy. Potrzebne są długie, bezpośrednie neuropsychologiczne wywiady i klinicyści muszą szczegółowo przeanalizować każdą odpowiedź. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego opracowali nowe narzędzie, które może zautomatyzować ten proces.
Kierownik Kliniki Neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie prof. Tomasz Trojanowski, wspólnie z naukowcami z California Institute of Technology oraz Politechniki Lubelskiej pracuje nad przenośnym urządzeniem do wykrywania choroby Alzheimera.{gencode}{/gencode} Jeśli ich starania zakończą się powodzeniem, powstanie pierwszy aparat tego typu na świecie - pisze Kurier Lubelski.
Poza problemami z pamięcią i innymi zaburzeniami poznawczymi, większość osób chorych na chorobę Alzheimera cierpi również na problemy psychiczne. Nie było jasne, czy zaburzenia te powstają na skutek zmian tkankowych w mózgu, czy też stanowią reakcję psychologiczną na objawy poznawcze. Uczeni z Uniwersytetu w Lund wyjaśniają te zależności.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem