Liczba wyników: 552
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto dodać do posiłku curry - zestawu przypraw, używanego od tysięcy lat.
Sposób odżywiania się oddziałuje na zdolności poznawcze, niektóre produkty wzmacniają pracę układów mających wpływ na możliwości mentalne, inne osłabiają organizm i czynią nas głupszymi...
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Organizm człowieka pracuje jak dobrze naoliwiona maszyna. Ma swoje stałe tempo i utarty schemat, według którego funkcjonuje. Jeśli chcemy, aby wszystko działało jak w zegarku, pamiętajmy, że nasze ciało bardziej woli regularny niż nienormowany tryb pracy. Wraz z letnim przesileniem i pierwszymi upałami często czujemy się wybici z określonego rytmu. Dołączając do tego stres i pośpiech przy wypełnianiu wszystkich codziennych obowiązków to, co zazwyczaj działało bez zarzutu, teraz coraz częściej odmawia posłuszeństwa. W ten sposób ciało próbuje nam powiedzieć, że zapominamy o jego naturalnym rytmie.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Masz problemy z koncentracją? Chcesz coś powiedzieć, ale brakuje ci słów? To znak, że Twój mózg potrzebuje porządnego obiadu i... gimnastyki. Mózg stanowi zaledwie 2 proc. masy ciała, ale zużywa aż 20 proc. energii, jaką potrzebuje do funkcjonowania nasz organizm. Co piąta łyżka pokarmu trafia do mózgu, dlatego tak ważne jest, co na tej łyżce się znajduje, a nawet w jakich warunkach jest spożywane.