Liczba wyników: 584
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Nudności i wymioty, wypadanie włosów, zapalenia śluzówek, infekcje skórne to tylko niektóre z najczęściej występujących skutków ubocznych chemioterapii. Każdy pacjent poddawany terapii onkologicznej musi liczyć się z tym, że jej specyfiką jest duże ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. Jednak działania te są niejako wpisane w koszty tego leczenia. Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O skutkach działań niepożądanych oraz o sposobach ich minimalizowania mówi dr n.med. Jarosław Woroń z Uniwersyteckiego Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków w Krakowie.
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie sięgnąć i to właśnie teraz! Dlaczego? Przedstawiamy kilka powodów.
Wiadomo, że naturalne obszary wspomagają zdrowienie fizyczne, psychiczne i duchowe. Ludzie mogą zyskać różne korzyści zdrowotne, spędzając czas na zewnątrz. Teraz badania przeprowadzone przez na University of Minnesota pokazują, że zielone i „niebieskie" przestrzenie (z bieżącą lub stojącą wodą) są szczególnie korzystne dla zdrowego starzenia się.
Chorwacja jest idealnym miejscem dla każdego miłośnika przygód, sportu i natury we wszystkich przejawach. Piękna i niesamowicie różnorodna przyroda, krystalicznie czyste rzeki, wysokie góry oraz zielone tereny sprawiają, że Chorwacja to coś więcej niż tylko dobre miejsce na letni urlop. Chorwacja oferuje wiele interesujących form wypoczynku przez cały rok, poniżej prezentujemy kilka z nich.
Silnie zurbanizowane obszary oferują dużo udogodnień, ale to zielone rejony sprzyjają zdrowiu, szczególnie temu psychicznemu. To nie wszystko - na stan duszy silny wpływ ma nasz styl życia, ten cechujący mieszkańców Sardynii okazuje się bardziej ochronić przed zaburzeniami niż sposób życia w innym wielkim regionie Włoch - Lombardii.
23 września, o godzinie 10:21 Słońce weszło w znak Wagi i rozpoczęła się astronomiczna jesień. Już za kilka dni noce będą dłuższe od dni. Przyroda ubiera się w jesienne barwy - zielone do tej pory liście drzew zmieniają kolor. Wraz z jesiennymi ogrodowymi daliami, astrami i mieczykami, kwitną także wrzosy, od których wzięła się nazwa pierwszego miesiąca jesieni.
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci zup, przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Roślina mimo, że nie jest powszechnie znana, to z powodzeniem uprawiana jest w naszym kraju. Wyglądem przypomina oset, ale ma piękne (choć kolczaste) biało-zielone liście. Kwitnie na kolor fioletowy w okresie od lipca do sierpnia. Ostropest jest rośliną miododajną i może być też traktowany jako roślina ozdobna. Przede wszystkim jest jednak rośliną leczniczą.
Znana przyprawa ziele angielskie to owoce rośliny Pimenta dioica, czyli korzennika lekarskiego. Drzewo rośnie głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce są zbierane jako zielone, a następnie suszone na słońcu lub w piecu. Przyprawa najczęściej jest używana do wzmacniania walorów smakowych wędlin, marynat, konserw, zup, a także ogórków i sałatek. Ma również zastosowanie medyczne. Pomaga m. in. przy wzdęciach, kolkach, nerwobólach, czy nadciśnieniu
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem