Liczba wyników: 4193
Nowe badania na myszach sugerują, że znaczne osłabienie zmysłu powonienia może służyć jako wczesny wskaźnik choroby Alzheimera.
Kwasy omega-3 znajdujące się w olejach sojowym, rybnym oraz innych, mogą stanowić ważny element w profilaktyce choroby Alzheimera.
Przyjaciele i rodzina mogą okazać się lepsi w wykrywaniu choroby Alzheimera niż testy medyczne, mówią eksperci.
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Kolostrynina powoduje znaczące zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Jest to substancja składająca się z kompleksu białek, występuje w siarze- substancji wydzielanej przez gruczoły mlekowe u ssaków w końcowym etapie ciąży i pierwszym okresie karmienia nowonarodzonego organizmu. Jest szansa na stosowanie kolostryniny jako medykamentu na większą skalę, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, prof. Antoni Polanowski i prof. Tadeusz Wilusz wypracowali przemysłowy sposób wyodrębniania kolostryniny z siary krów i owiec. Sam fakt, iż wspomniana substancja powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera, został odkryty również przez Polaków - prof. Józefa Lisowskiego oraz doc. Marię Janusz.
Amerykanie odkryli, że pestycyd DDT ma związek z chorobą Alzheimera.
Pacjentom zmagającym się z chorobą Alzheimera polecane są lecznicze zioła.
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Northwestern University (USA), osoby, które już znają jeden język obcy, znacznie łatwiej uczą się kolejnego niż pozostali. Poza tym, warto uczyć się obcej mowy, bo to dobra profilaktyka choroby Alzheimera.
100-procentowo dokładne badanie krwi pozwala na wczesne wykrycie choroby Alzheimera.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi