Liczba wyników: 1185
Dziś w Kielcach zmarł Jerzy Pilch, polski pisarz, publicysta, felietonista, dramaturg i scenarzysta filmowy.
Częste zaburzenie hormonalne u osób starszych, podkliniczna nadczynność tarczycy, wiąże się ze znacznie wyższym ryzykiem śmierci, wynika z nowych badań.
Poczucie skrajnego osamotnienia może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci osoby starszej o 14 procent, ostrzega psycholog John Cacioppo z Uniwersytetu w Chicago.
Czy starsi ludzie są dziś bardziej samotni niż seniorzy z poprzednich pokoleń? Być może jest ich obecnie więcej, więc problem izolacji stał się powszechniejszy.
Zachodnie kościoły chrześcijańskie obchodzą dziś Święto Objawienia Pańskiego (Epifanii w Polsce), zwane popularnie Świętem Trzech Króli. To jedno z najstarszych świąt w chrześcijaństwie. Było obchodzone już w III wieku by uczcić objawienie się Boga człowiekowi, jego obecność w ludzkiej historii (zarówno powszechnej jak i indywidualnej), a także uzdolnienie człowieka do rozumowego poznania Najwyższego.
Olga Tokarczuk została laureatką Literackiej Nagrody Nobla za 2018 rok. Nagrodę za rok 2019 otrzymał austriacki pisarz Peter Handke.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Jeśli regularnie ćwiczysz, obniża się u ciebie poziom stresu, rzadziej zmagasz się z objawami depresji i rzadziej doświadczasz zaburzeń nastroju, mówią uczeni z Uniwersytetu Yale w New Haven.
Ponad połowa wszystkich środków z 1% PIT trafia do organizacji zajmujących się ochroną zdrowia - wynika z zestawienia opracowanego przez GUS. Średnie przychody OPP z tytułu 1% PIT w 2018 r. wyniosły 87,7 tys. i były o 7,6 tys. wyższe niż rok wcześniej.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.