Liczba wyników: 1197
Czekają cię sercowe kłopoty, jeśli pozostajesz w niesatysfakcjonującym związku, który raczej przyprawia o stres niż daje szansę na relaks. I nie chodzi tu o miłosne perturbacje (a przynajmniej nie tylko), ale o zdrowie serca.
Niemal wszyscy jesteśmy objęci powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym, nad którym czuwa NFZ. Nie jest tajemnicą, że dostęp do usług państwowej służby zdrowia pozostawia wiele do życzenia. Kilkumiesięczne kolejki do lekarzy specjalistów, konieczność uzyskania skierowania, oczekiwanie na zabiegi specjalistyczne, ( jak np. tomografia komputerowa) - to wszystko powoduje, że wielu z nas rezygnuje z tej drogi – wybierając leczenie prywatne.
Dłuższe dni, więcej słońca, budząca się do życia przyroda i... większe ryzyko pewnych kłopotów zdrowotnych: oto charakterystyczne cechy wiosny. Sprawdź, na co jesteśmy szczególnie narażeni podczas wiosennego sezonu.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ale skóra jest największym organem w ciele człowieka. To swoista zbroja, którą jesteśmy otoczeni. Niestety, bardzo często bagatelizujemy ochronę, jaką dzięki skórze uzyskujemy, co doprowadza do jej różnorakich chorób. Czym jest przesuszenie skóry, jak je rozpoznać i walczyć z tym schorzeniem?
Mobilne e-zdrowie to praktykowanie medycyny i świadczenie usług publicznej opieki zdrowotnej przy wsparciu mobilnych urządzeń komunikacyjnych. Najczęściej polega to na wykorzystaniu telefonów komórkowych, tabletów i palmtopów (PDA) do bezpośredniego komunikowania się z dostawcami usług medycznych lub uzyskiwania dostępu do informacji na temat stanu zdrowia.
Nasze mózgi zalewane są informacjami dotyczącymi tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść i czego potrzebujemy dla naszego zdrowia. Bardzo ważnym źródłem takich informacji są etykiety produktów spożywczych. Ale jak interpretować te informacje i w jaki sposób wpływają one na nasze decyzje dotyczące kupowania i spożywania produktów?
62% lekarzy ginekologów źle ocenia stan wiedzy pacjentek o dolegliwościach układu moczowo – płciowego. A przecież 70% badanych kobiet twierdzi, że czerpie informacje o zdrowiu od lekarzy ginekologów.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) ostrzega, że w 2019 roku świat będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami dotyczącymi zdrowia. Wśród nich są: epidemie chorób, które wracają ze względu na rosnącą popularność ruchów antyszczepionkowych, zagrożenie lekoopornymi drobnoustrojami, rosnący wskaźnik otyłości, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i rozliczne kryzysy humanitarne.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję