Liczba wyników: 3303
Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze włosy to żywe tkanki. Owszem ta ich część, która nas ozdabia jest częścią martwą, ale u nasady włosy żyją i mają się dobrze - pod warunkiem, że o nie odpowiednio dbamy.
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
Coraz częściej widzimy znajomych, przyjaciół i bliskich, którzy całe swoje życie i energię dedykują pracy. Funkcjonują zgodnie z zasadą „szybciej, wyżej, dalej", ignorując pojawiające się sygnały zmęczenia, nawracające infekcje, bóle głowy czy kręgosłupa.
Temperatury na zewnątrz wskazują, że na dobre zawitała do nas zima. W tym okresie zaczynamy się cieplej ubierać, zakładając liczne warstwy odzienia. Warto pamiętać także o naszych włosach, które również odczuwają zmianę pogody. Co zrobić, aby nasze włosy były piękne i gęste także zimą?
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Kiedy świąteczny nastrój zaczyna słabnąć, wykorzystaj poniższe wskazówki, by zmniejszyć ogarniające cię napięcie. Jeśli rozważasz coroczne spotkanie rodzinne jako miks przyjemności i paniki, nie jesteś sam/a. Możesz jednak zminimalizować ilość nieprzyjemnych i stresujących sytuacji jeśli przygotujesz się na to, co może pójść nie tak i będziesz w posiadaniu taktyki, która pomoże stłamsić narastające konflikty w zarodku.
To co jemy - i jak jemy - ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też wydajność w pracy i sprawność procesów myślowych. Nie wspominając o sile do wykonywania codziennych obowiązków.
Wielu z nas kojarzy zimę wyłącznie z grypą. Faktycznie, wśród infekcji związanych z tą porą roku największe zagrożenie niesie ze sobą właśnie grypa. Co roku występują nowe jej odmiany, wirus mutuje, z roku na rok staje się też silniejszy i coraz bardziej oporny na stosowane leki. Czy mimo to zima musi kojarzyć się z grypą i strachem przed zachorowaniem? Niekoniecznie.
Nowy Rok to czas, kiedy stawiamy przed sobą nowe cele. Zadbaj o swoje zdrowie i do listy noworocznych postanowień dodaj wykonanie badania spirometrycznego.
Nanotechnologia może przyczynić się do udoskonalenia żywności, którą spożywamy, sprawiając, że będzie smaczniejsza, zdrowsza i pożywniejsza. Jednakże niewiele wiemy na temat zachowania nanocząstek w organizmie czy ewentualnych toksycznych skutkach, jakie mogą wywołać. Hermann Stamm, który pracuje nad tym zagadnieniem w ramach Wspólnego Centrum Badawczego (WCB) przy Komisji Europejskiej, przedstawił prezentację na temat nanożywności na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Postępu Naukowego (AAAS) w Chicago, USA.